In juli 2010 trokken we voor een fietsvakantie naar de Bourgogne-streek. We fietsten over de 'Voie verte' langs het Canal de Bourgogne, van Dijon naar Auxerre. Over de volledige 212 km van het kanaal ligt een oud jaagpad dat nu enkel gebruikt wordt door fietsers en wandelaars. Je kan er ongestoord fietsen, want autoverkeer is hier verboden; meteen een grote troef van deze fietsroute.
Naast deze route zijn er in Bourgondië nog enkele andere bewegwijzerde fietsroutes langs kanalen, zoals het Canal du Nivernais (van Auxerre naar Nevers), de kanalenroute van Nevers naar Chalon-sur-Saône en die van Chalon-sur-Saône naar Mâcon en de wijnroute van Chalon-sur-Saône naar Dijon. Wij kozen voor voor het Canal de Bourgogne omdat deze de meest afgewerkte zou zijn (bepaalde stukken zijn nog 'in ontwikkeling'), en in een vijftal dagetappes af te werken is.
Vóór ons vertrek kochten we het (Franstalige) boek 'La Bourgogne à vélo... et par les Voies vertes' van Michel Bonduelle, een reporter die de hele kanalenroute zelf heeft afgewerkt en zijn ervaringen neerschreef. Het bleek een goede leidraad te zijn om vooraf de haalbaarheid van de etappes in te schatten, en onderweg om wat toeristische achtergrond te krijgen bij de plekjes waar we voorbij kwamen. Ook de andere kanalenroutes worden behandeld, zodat het deel dat ons interesseert maar een 30-tal paginas beslaat. Ook de officiële site van La Bourgogne à vélo biedt interessante informatie, maar is redelijk summier.
Handig is ook om de IGN-kaarten van de regio mee te nemen. Dit zijn ideale fietskaarten op schaal 1:100.000 (1cm = 1km). Voor de tocht van Dijon naar Auxerre heb je kaarten 128, 129 en 136 nodig. Toch kan het ook zonder: zolang je langs het kanaal blijft rijden is het praktisch onmogelijk om de weg kwijt te raken, en verschillende 'escapades' - uitstapjes naar bezienswaardigheden vlakbij de route - zijn goed bewegwijzerd. Enkel om vanuit startpunt Dijon op de route te komen bleken de kaarten nuttig te zijn, en ook (vooral) gedurende de laatste 20km van de route (van Migennes naar Auxerre), een stuk dat eigenlijk geen deel meer uitmaakt van het Canal de Bourgogne en dus van de fietsroute.
Wij deelden de route op in 5 etappes met overnachting in steden of stadjes, waardoor het geen probleem was om restaurant en hotel of chambre d'hôte te vinden. We legden de slaapplaatsen wel op voorhand vast - met de vraag of er een veilige fietsstalplaats kon voorzien worden, wat overigens nergens een probleem was.
Nog dit: het jaagpad is vrijwel nergens geasfalteerd. Het gaat van mooi onderhouden dolomietgrind tot een soms hobbelig graspad met een smalle steen-/zandstrook. Doe dit dus niet met een gewone wegfiets of racefiets met smalle tubes! Met een VTT (Vélo Tout Terrain; mountainbike) of VTC (Vélo Tout Chemin; hybride fiets) lukt het echter prima.